Kinderen steeds vaker niet naar de tandarts

ALKMAAR 2017 – De spoedeisende hulp voor de tandarts wordt steeds vaker gebruikt in Nederland. Landelijk gaat ongeveer 20% van de kinderen onder 18 jaar niet naar de tandarts, meldt KNMT. Dit zorgt voor een drukkere spoedeisende hulp voor de tandarts.

De cijfers liegen er niet over. 20% Van de kinderen onder 18 jaar, die verzekerd zijn, maar niet naar de tandarts gaan, zijn schrikbarend. Zeker in een land als Nederland zou je denken dat dit toch echt wel 100% moet zijn, maar niet dus.

Het grootste probleem ligt bij de ouders. Zij kiezen er steeds vaker voor om niet de tandartsverzekering erbij af te sluiten. Wanneer de ouders niet naar de tandarts gaan, gaan de kinderen ook minder of niet.

Om dit probleem te verhelpen moet er een oplossing komen vanuit de overheid. De spoedeisende hulp wordt namelijk steeds vaker gebruikt. Het gebit van de gemiddelde Nederlander gaat dus achteruit. Alleen wanneer er grote problemen zijn opgetreden, wordt er een tandartsbezoek gemaakt.

Wat wordt voorgesteld als mogelijk oplossing:

  • 1. Tandartsverzekering weer terug in het basis pakket.
  • 2. Schooltandarts die langs alle scholen gaat, zodat kinderen in ieder geval jaarlijks controle krijgen.
  • 3. Ouders op de problemen wijzen.

Voor de Spoed Tandarts zijn het echter drukke tijden. Kinderen en ouders die niet naar de tandarts gaan, stuiten vaak op een zeer slechte staat van het gebit. Half jaarlijkse controles zijn dus van belang om de gebitsstaat in goede conditie te houden. Wij raden dus aan om gewoon ieder half jaar naar de tandarts te gaan, zodat het gebit in ieder geval goed blijft. Een spoed tandarts is dan ook minder snel van belang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *